HCG uputstvo

Uputstvo za korišćenje HCG trakica (10mlU/ml)

Test tračica za rano otkrivanje trudnoće namenjen je kvalitativnom utvrđivanju povišenog nivoa humanog horionskog gonadotropina u urinu. Rezultat se može očitati vizuelno posle nekoliko minuta, dajući pozitivan ili negativan rezultat testa na trudnoću.

– Čuvajte na suvom, na temperaturi od 2-30°C, ali ne zamrzavajte.
– Kesica u kojoj se nalazi test treba da bude na sobnoj temperaturi pre otvaranja.
– Kada se jednom otvori, test treba da se iskoristi što je pre moguće.
– Ne koristite test ukoliko je kesica pocepana ili oštećena.
– Ne koristite test posle isteka roka trajanja.
– Ne koristite jedan test više puta.
– Za in vitro dijagnostičku upotrebu.
– Sadržaj testa dovoljan je za jednu upotrebu.

Postupak testiranja:

1. Otvorite kesicu i izvadite test tračicu.

2. Uronite test traku u uzorak urina tako da strelice budu okrenute prema urinu.Pri potapanju ne prelazite označenu graničnu liniju.(Pojavljivanje crvene linije u polju kontrole (C) potvrdiće Vam da ste pravilno izvršili test i da je upijena dovoljna količina urina.) Izvadite traku posle 15 sekundi i položite je na čistu, suvu, neapsorbujuću površinu.

3. Sačekajte da se pojave obojene linije. U zavisnosti od koncentracije HCG-a, pozitivni rezultati mogu se videti za samo 40 sekundi. Za sve rezultate, sačekajte 5 minuta da biste potvrdili svoje zapažanje. Ne očitavajte rezultat posle više od 15 minuta.

Uzimanje uzorka

Uzorak urina mora se uzeti u čistoj i suvoj posudi. Poželjno bi bilo koristiti uzorak prve jutarnje mokraće budući da on obično sadrži najveću koncentraciju HCG-a. Međutim, uzorci urina koji se uzmu u bilo koje doba dana takođe se mogu koristiti.

Tumačenje rezultata:

POZITIVAN REZULTAT: Na tračici su vidljive dve udaljene crveno obojene linije, jedna u polju kontrole (C), a druga u polju testa (T).

NEGATIVAN REZULTAT: Na tračici je vidljiva samo jedna crveno obojena linija, u polju kontrole (C). U polju testa (T) ne pojavljuje se ni crvena niti ružiČčasta linija.

NEVAŽEĆI REZULTAT: Ne pojavljuje se kontrolna linija. Nedovoljna količina uzorka ili nepravilna proceduralna tehnika najverovatnije su razlozi za nepojavljivanje kontrolne linije. Pregledajte ponovo proceduru i ponovite test sa novom test trakom.

Test tračica za rano otkrivanje trudnoće ima osetljivost od 10 mIU/mL i može otkriti trudnoću već oko 10 dana posle eventualnog začeća. Koncentracija HCG-a povećava se na 5-50 mIU/mL nedelju dana posle oplođenja i dostiže nivo od 100 mIU/mL u vreme prve izostale menstruacije.

Napomena:
– Intenzitet crvene boje u polju testa (T) varira u zavisnosti od koncentracije HCG-a prisutnog u uzorku. Međutim, ni kvantitativna vrednost ni stopa povećanja HCG-a ne mogu se utvrditi ovim kvalitativnim testom.
– Test tračica za rano otkrivanje trudnoće registruje hormon u vašem urinu koji telo luči tokom trudnoće.Količina hormona trudnoće povećava se kako trudnoća odmiče.
– HCG test tračica za rano otkrivanje trudnoće je tačan u 99% slučajeva.
– Po mogućnosti koristiti prvu jutarnju mokraću.Prva jutarnja mokraća obično ima najveću koncentraciju i u njoj bi se nalazilo najviše HCG.
– Lekovi koji sadrže HCG mogu dati lažno pozitivan rezultat.Alkohol,analgetici, antibiotici ili hormonske terapije koje ne sadrže HCG ne bi trebalo da utiču na rezultat testa.
– Određena zdravstvena stanja osim normalne trudnoće, kao što su cista jajnika ili vanmaterična trudnoća (trudnoća koja se razvija van materice) mogu prouzrokovati povišene nivoe HCG-a.

Ovaj test daje verovatnu dijagnozu trudnoće. Korisnik ne bi trebalo da donosi bilo kakvu medicinski važnu odluku pre konsultacije sa lekarom.